Yvonne Evers

Van 15 maart tot 31 mei 2010 exposeert Yvonne Evers in het Theatercafé van de Junushoff.

Klik hier voor een overzicht van het geëxposeerde werk en de prijzen daarvan.

Yvonne Evers / Fascinatie voor de cycli van de natuur

Vrijwel altijd gaan de schilderijen van Yvonne Evers over de natuur. Zij is geboeid door de cycli die de natuur steeds weer doormaakt:  de lente, waarin alles explodeert en tot leven komt, de hete zomer, de herfst, als de natuur verkleurt en verdort en de verstilde winterperiode.

De natuur die Yvonne Evers schildert varieert: het kan het kleine stukje natuur zijn waar ze op uitkijkt vanuit haar atelierraam, of de grootse natuur die zij tegenkomt op één van haar wandelingen. De werken laten geen mensen of menselijk ingrijpen in de natuur zien. De pure natuur is wat ze wil vasthouden en overbrengen.

De werken hebben vaak een mysterieuze sfeer. Donkere tinten worden afgewisseld met lichte accenten, en ook het wit van papier of doek speelt een rol in de werken. Ze combineert met acrylverf geschilderde vlakken met getekende stukken met balpen, inkt en pastelkrijt.

Yvonne Evers kiest haar kleuren intuïtief. De intensiteit daarvan wordt tijdens het schilderproces aangepast om alles in evenwicht te krijgen. Tegelijk voegt ze weer iets extra’s toe,  waardoor dat evenwicht weer aan het wankelen wordt gebracht. Zo ontstaat een ondefinieerbare spanning. Ze werkt vaak op papier, omdat dat zo direct werkt. De kwetsbaarheid van het papier en het tere en heftige van de natuur horen voor haar onlosmakelijk bij elkaar.