Albert van Loon en Tanja van Heesch

Van 2 december 2009 tot 26 januari 2010 exposeren Albert van Loon en Tanja van Heesch in het Theatercafé van de Junushoff.

Albert van LoonAlbert van Loon Tanja van HeeschTanja van Heesch

Klik hier voor een overzicht van het geëxposeerde werk en de prijzen daarvan.

Albert van Loon
Het werk van Albert van Loon is afwisselend: hij werkt in verschillende schilderstijlen, maakt vrij werk en werkt inopdracht, hij maakt schilderijen, illustraties en cartoons. Levend in een 'zap-cultuur' werkt hij bewust in verschillende stijlen en is hij niet bezig met een zoektocht naar een 'eigen definitieve stijl.

Gevoelens, belevenissen, verlangens, een vorm, een plaats, een persoon ...alles wat indruk maakt kan voor Van Loon een aanleiding zijn voor een nieuw schilderij. Figuratief of abstract, impressief of expressief. Het idee is het uitgangspunt en voor de uitvoering daarvan is elke passende stijl geoorloofd. Sterke contrasten, ritme en een tekenachtige stijl van schilderen lopen als een rode draad door zijn kunst.

In de Junushoff zullen een aantal schilderijen uit de serie ’Go with the flow’ van Albert van Loon te zien zijn. In deze schilderijen staan beweging en stilstand centraal. Op geabstraheerde wijze weet Van Loon in deze werken met eenvoudige penseelstreken de hectiek van een school vissen weer te geven. Hoewel een stilstaand beeld, er wordt duidelijk beweging gesuggereerd. Het beeld van een school vissen intrigeert de kunstenaar: “Toen ik op de Antillen woonde, heb ik veel gedoken. Ik heb daar prachtige vissen en koralen gezien, maar wat me het meeste boeide en is bijgebleven, zijn de scholen vissen. Hoe elke vis druk bezig is met bewegen, met de groep volgen, hoe de school als één geheel beweegt, maar ook hoe de school de bewegingsvrijheid van de individuele vissen beperkt en hoe de school als geheel nauwelijks vooruitkomt.”

Tanja van Heesch
In de vitrine zijn sieraden te zien van Tanja van Heesch, fotograaf en edelsmid. De sieraden zijn voornamelijk van zilver en goud. De vorm is daarbij steeds belangrijk. De ene keer rond en organisch, de andere keer juist recht en strak. Door het oppervlakte van het materiaal op verschillende manieren te bewerken ontstaat er 'kleur'. Edelstenen worden soms gebruikt als extra kleuraccent.

Tanja van Heesch laat zich leiden door haar fascinatie voor het materiaal. Dat is goed te zien bij de sieraden die in de Junushoff tentoongesteld worden. De robuustheid van het metaal spreekt, of juist de teerheid ervan. Dit laatste vooral bij haar nieuwste serie van sieraden, die gebreid of gehaakt zijn van dun zilver- of koperdraad. Elk van de tentoongestelde sieraden is uniek, omdat Tanja van Heesch nooit twee keer hetzelfde maakt.