Nynke van der Laan

Van 24 november 2014 tot en met 15 maart 2015 exposeert Nynke van der Laan in het restaurant van de HEMA in Wageningen.

Klik hier voor een overzicht van het geëxposeerde werk en de prijzen daarvan.

Schilderijen om je vingers bij af te likken bij de Hema

Nynke van der LaanVanaf 24 november exposeert Nynke van der Laan, voedingsonderzoeker en oud-student WUR Voeding & Gezondheid, schilderijen van zoetigheden in het restaurant van de Hema in Wageningen.

Taarten en andere zoetigheden zijn voor veel mensen onweerstaanbaar. Voor Nynke van der Laan (1984), reden om ze zo realistisch mogelijk te schilderen. Nynke van der Laan heeft het 3-jarige programma bij academie Renshof afgerond, een opleiding voor realistische schilderkunst. Van 24 november tot en met 15 maart zijn er zo’n 15 schilderijen van verleidelijke taartjes en andere zoetisheden te zien in het restaurant van de Hema in Wageningen.

Zoetigheden als inspiratiebron

Hoewel voedsel overvloedig is in de huidige Westerse wereld, blijft voedsel een basale stimulus waar we continu mee bezig zijn: niemand kan immers zonder. Een verleidelijk taartje zal bij de meesten een gevoel van verlangen oproepen. Bij sommigen, bijvoorbeeld bij mensen die aan de lijn doen, kan het een echter ook een conflict oproepen (want 'het mag niet'), of zelfs angst. Door ons sterk associatieve brein, kan voedsel ook herinneringen aan vroeger en de bijbehorende gevoelens oproepen. In het dagelijks leven doet Nynke wetenschappelijk onderzoek bij het UMC Utrecht naar hoe ons brein voedingskeuzes maakt. Uit haar onderzoekswerk haalt ze veel inspiratie voor haar schilderijen. In haar schilderijen beeldt Nynke voedsel waarheidsgetrouw af maar ze gebruikt het ook als symbool: het doel is hoe dan ook om een zo natuurlijk mogelijke reactie op te wekken.

Heeft u interesse in het werk van Nynke van der Laan, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met KunstEditie.